Sint Maarten
BETEKENIS & DEFINITIE
Sint Maarten is de viering van de doopdag van de heilige Sint Maarten. Op 11 november gaan kinderen met lampionnen langs de deuren, waarbij ze liedjes zingen in ruil voor snoep.
De heilige Martinus van Tours was de bisschop van de stad Tours en een belangrijke grondlegger van het katholicisme in Gallië. Hij stierf op 8 november 397 en werd op 11 november begraven. 11 november was tevens de doopdag van de heilige. Martinus stond bekend om zijn liefdadigheid en zijn vrijgevigheid. Om hem te eren, werden er op 11 november kleinigheidjes aan kinderen gegeven. Op een gegeven moment gingen kinderen op 11 november met zelfgemaakte lantaarns of uitgeholde knollen of pompoenen met een kaarsje langs de deuren. Tot ongeveer de jaren 20 was het Sint Maartenfeest meer iets voor arme kinderen. Hierna begon men het feest te zien als traditie en mocht iedereen meelopen. Tegenwoordig maken veel kinderen op school een Sint Maartenlantaarn. Sint Maarten wordt overigens niet door het hele land gevierd, maar voornamelijk in Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland en Limburg.
De kinderen verheugen zich altijd op Sint Maarten. Alleen al de voorpret van het lampionnen maken….. Vroeger ging je “lampje lopen in je eigen buurt. Als iemand dan niet open deed zong je “Hier woont juffrouw kikkerbil, die ons niks meer geven wil”.
Tegenwoordig gaan de kinderen eerst naar het winkelcentrum, want daar is meer te halen. Snoepzakken vol. Wij kregen vroeger een mandarijn of appel en als je mazzel had zelfs een stuiver of een dubbeltje.