21/06/2021

Daar vind ik iets van # 8

Pesten……

Dit is een ingewikkeld onderwerp. Er werd een aantal jaar geleden een jongen van ongeveer 10 jaar oud door drie van zijn leeftijdsgenoten hardhandig tegen een hek geduwd. Er stonden zeker 15 ouders op het plein die het konden zien. Ik zag vanuit mijn kantoor wat er gebeurde en stormde naar buiten. Ik haalde de jongens uit elkaar, stuurde ze naar binnen en brulde naar de ouders op het plein “en niemand die wat doet? Mooi voorbeeld geven jullie, wat een schandaal”. 

Veel scholen gebruiken tegenwoordig het KiVa programma. KiVa is een preventief, school

breed programma, gericht op het versterken van de sociale veiligheid en het tegengaan van pesten op basisscholen (groep 1 t/m groep 8). Het programma zet in op positieve groepsvorming, zodat ieder kind met plezier naar school gaat.

KiVa is wetenschappelijk bewezen effectief en goedgekeurd door het Nederlands Jeugdinstituut. De KiVa -monitor is goedgekeurd door de Onderwijsinspectie; met de KiVa monitor voldoen scholen dus aan de wettelijke verplichting de sociale veiligheid onder leerlingen te meten…….

Nou, dat is prachtig. Er zal wel minder gepest worden. Eerlijk gezegd geloof ik daar niets van. Ik geloof wel in het programma, maar dan als iets extra’s. Wat volgens mij het beste werkt is heel goed kijken en opletten en direct ingrijpen als je iets ziet of voelt. Daarop moeten mensen die met kinderen werken getraind worden. Direct ingrijpen, laten merken dat het gedrag onacceptabel is. Er zijn mensen die dat kunnen.